Søk
Forside
Video
Bilder
Urter
Egenskaper
Tips
Kontakt
Personvern
URTENES VANLIGSTE BRUKSOMRÅDER
Basilikum: Klassisk i pesto og til tomater
Basilikum, Dverg:Klassisk som dekorasjon
Basilikum, Rød:Klassisk som dekorasjon
Brønnkarse: Godt på ostesmørbrød
Fransk Estragon: Fremhever matens egen smak. Klassisk til kylling og eggeretter. Prøv den i urtesmør, rømme eller til ovnsbakte poteter. Passer fint sammen med dill, persille og kjørvel.
Gressløk:Dryss sjenerøst etter koking/steking. Prøv den i eggeretter, wokgryter og på smørbrød.
Kjørvel:Perfekt sammen med milde grønnsaker som blomkål, gulrot og spinat. Dryss over poteter, omeletter og supper etter koking.
Koriander:Den viktigste urten i asiatisk mat. Klassisk til lam, fugl, fisk, ris og karriretter. Grønt dryss i salater og wok. Prøv den i eplepai, kaker, kjeks eller marmelade. Passer til mange vegetarretter.
Persille, Krus:Supper, sauser, dressinger, kjøtt og fisk. Bruk den gjerne ved siden av andre urter og hvitløk. Tilsettes etter koking/steking så vitaminene ikke ødelegges. Høy pynteverdi, hele planten kan gjerne stå på bordet under måltidet.
Persille, Glattbladet:supper, sauser, dressinger, kjøtt og fisk. Bruk den gjerne ved siden av andre urter og hvitløk.
Lavendel:Blomstene kan brukes som krydder i marmelade og desserter. En bunt tørket lavendel gir en god duft i sengetøyskapet. Dekorativ plante.
Løpstikke:Perfekt som hovedkrydder i supper, sauser og gryter.
Merian:La gjerne merian få gi duft og aroma i makaroni og tomatretter, fisk og skalldyrretter, egg og osteretter, soppretter og grønnsakspaier, på pizza, i brød, i marinader og rømmesauser. Prøv den også i salater og farseretter.
Mynte:En appetittstimulerende urt, som også dekorerer all slags mat. Passer godt til nypoteter, ost, kjøtt, fisk, erter, frukt, fruktsalater, vin, cider, appelsinjuice, drinker, te, mm. Myntesaus til lam må prøves.
Oregano:Pizza, tomatkrydder, kjøtt, fisk, gryter og supper. God til grillmat. Prøv den i brød. Hører spesielt hjemme i italiensk, gresk og meksikansk kjøkken.
Mynte, Pepper:Appetittstimulerende urt, som også dekorerer all slags mat. Nypoteter, ost, kjøtt, fisk, erter, frukt, fruktsalater, vin, cider, appelsinjuice, drinker, te, mm. Myntesaus til lam må prøves.
Rosmarin:I marinader. Til kjøtt, spesielt lam og vilt. God til grillmat og fugl. Passer godt til poteter, sopp, makaroni og tomatretter. Passer også som krydder i brød. Rosmarin blir også brukt i bad og forskjellige salver. Tørket rosmarin bør anvendes med måte.
Salvie:Til nesten all slags mat. Egner seg godt til fet mat da den fjerner fettsmaken og fremhever kjøttets egen smak. Passer godt sammen med persille og rosmarin.
Verbena, Sitron: I salater, urteteer og potpurrier
Sitronmelisse:Til te, drinker, desserter, fisk, kjøtt og grønnsaker. Meget høy pynteverdi. Hele planten kan gjerne stå på bordet under måltidet.
Stevia
Syre:Brukes fersk i salat, supper og til stuing. Rund eventuelt av smaken med sukker.
Timian: Meget anvendelig. Forsterker smaken av andre krydder. Passer til kjøtt, fisk, grønnsaker, poteter og sauser. Uunværlig i gryter, farseretter og til vilt. Passer godt til rødvin og øl. Kan plantes ut i for eksempel steinpartier. God markdekker.
Timian Sitron: Til fisk og annen havmat, salater og eggeretter. Høy pynteverdi. kan plantes ut i for eksempel steinpartier. God markdekker, vintergrønn.