Tips til stell og bruk av krydderplanter


Generelt stell av krydderurter:

Emballasjen:
Planten må ut av emballasjen umiddelbart slik at den får «puste».

Vanning:
Vann alltid fra bunn, dvs. på skålen. Hvis man vanner i potten kan planten få et sjokk - den er nemlig vant til å drikke fra bunn av potten hos oss.

Sørg for at jorden blir gjennomfuktet når du vanner - men det er også viktig at jordklumpen får tørke litt mellom vanningene. Vann må aldri bli stående mer enn 5min på skålen - røttene trenger også oksygen.

Lys & varme:
Jo varmere du har det på kjøkkenet jo mer lys trenger planten. Hvis det er over 20 grader er det en fordel å bruke godt overlys store deler av døgnet. På den lyse årstiden er trekkfritt solvindu ok, men vær ekstra påpasselig med vanningen. Norsk sommersol kan være opptil 20 ganger intensivere enn et lysstoffrør.

Næring:
Hvis du vil beholde planten mer enn en måned bør du gjødsle den litt. Ellers blir den bleik etter hvert

Basilikum stell:

Basilikum stelles som andre urter. Men husk:
Planten er like ømfintlig som for eksempel julestjerne. Temperaturen må derfor være over 12 grader - ellers fryser den. Pass nøye på at basilikum ikke får trekk eller kulde selv under hjemtransporten.